SIŁA MAŁOPOLSKIEJ KUCHNI – tkwi w używanych w niej składnikach.

Różnorodność małopolskich produktów regionalnych, oraz ich walory smakowe i odżywcze. Wśród rarytasów kulinarnych regionu Małopolski znajdują się produkty wpisane do unijnych rejestrów, a także wyroby z listy produktów tradycyjnych, tj takie, których jakość i  walory smakowe wynikają z tradycyjnych metod produkcji, stosowanych min. 25 lat.

Specjały małopolskie, które cieszą się sławą i powszechnym uznaniem smakoszy:

  • Krakowski obwarzanek – symbol Krakowa, związany z historią Miasta
  • Chleb prądnicki, tradycja wypieku sięga XV wieku
  • Kukiełka Lisiecka sławne miody małopolskie, znakomity smak, aromatyczna woń, walory lecznicze
  • Kiełbasa krakowska, kiełbasa lisiecka królują na półce polskich wędlin ,receptura pochodzi z XVI wieku
  • Krzeszowickie pomidory
  • Góralskie sery: oscypek, bryndza, bundz
  • Raciechowickie jabłka
  • Soki  z Tymbarku
  • Okocimskie piwo
  • Łącka śliwowica