SIŁA MAŁOPOLSKIEJ KUCHNI – tkwi w używanych w niej składnikach.
Różnorodność małopolskich produktów regionalnych, oraz ich walory smakowe i odżywcze. Wśród rarytasów kulinarnych regionu Małopolski znajdują się produkty wpisane do unijnych rejestrów, a także wyroby z listy produktów tradycyjnych, tj takie, których jakość i walory smakowe wynikają z tradycyjnych metod produkcji, stosowanych min. 25 lat.
Specjały małopolskie, które cieszą się sławą i powszechnym uznaniem smakoszy:
- Krakowski obwarzanek – symbol Krakowa, związany z historią Miasta
- Chleb prądnicki, tradycja wypieku sięga XV wieku
- Kukiełka Lisiecka sławne miody małopolskie, znakomity smak, aromatyczna woń, walory lecznicze
- Kiełbasa krakowska, kiełbasa lisiecka królują na półce polskich wędlin ,receptura pochodzi z XVI wieku
- Krzeszowickie pomidory
- Góralskie sery: oscypek, bryndza, bundz
- Raciechowickie jabłka
- Soki z Tymbarku
- Okocimskie piwo
- Łącka śliwowica